Hemgjord äppelcider

appelcider

Det här behöver du…
5 kg syrliga äpplen
ca 2,5 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
3 1/2 – 4 1/2 dl socker per liter saft
25 gr citronsyra


Gör så här…

1. Skölj äpplena men skala dom inte. Skär varje äpple i fyra delar. Du kommer behöva en stor balja för 5 kg äpplen!

2. Lägg äpplena i den stora bunken och häll över så mycket kokande vatten att det täcker.

3. Tillsätt askorbinsyra, utrörd i lite vatten och rör om.

Låt nu vatten och äpplen stå i 7-8 dagar. Rör om varje dag och mosa sönder äpplena med en potatisstöt. (Det kan vara svårt de är hårda de små rackarna. Vi misslyckades med den här delen men det fungerade ändå.) Efter tre dagar så ställ bunken svalt.

4. Låt saften självrinna genom en silduk efter en vecka. Mät saften och tillsätt socker.

5. Värm saften lite så att sockret smälter. Tillsätt citronsyra, utrörd i lite vatten och rör om.

6. Häll upp på flaskor och kyl dessa. Låt dom stå kallt några dagar utan kork. Sätt sedan på korkar och förvara svalt.

Späd efter smak med vatten eller mineralvatten vid servering!

4 kommentarer

  1. bengt-göran Carlsson skriver:

    Kommer ölflaskor i glas att hålla om man gör som detta recept säger?

  2. Josefin skriver:

    Ska äpplena stå totalt 7-8 dagar eller är det 7-8 dagar + tre dagar innan man ställer svalt + en vecka innan man silar? (:

  3. tango skriver:

    Jag provade detta och trycket fick flaskorna att explodera
    Cider överallt. Inte populärt

  4. Linni skriver:

    tango, man kan picka ett litet hål i korken med en knappnål, gjorde vi då vi lagade mjöd i våras efter att trycket fick vårt mmjöd att explodera ;) Försök det nästa gång!

Kommentering är avstängd.