Det här behöver du…
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt
Gör så här…
1. Smält smöret och blanda ned filmjölken i smöret. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller lägg en kökshandduk i en plastbunke som du mjölar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Rekommenderar snarare sju till åtta dl rågsikt om man inte vill grädda gröt… Enligt uppgift är det också den mängd som anges i Leilas kokbok.