Laxtårta

laxtarta

Det här receptet kommer från Salt&Peppar och det är en underbart god laxtårta!

Det här behöver du…

75 g smör eller margarin
200 g kavring

4 st gelatinblad
vatten

400 g kallrökt lax
1 knippe gräslök

2 dl vispgrädde
4 dl gräddfil
1 krm svartpeppar
1 msk pepparrotsvisp

Dekoration:
kallrökt lax
rödlök
dillkvistar
gräslök

Gör så här…
1. Smält matfettet. Skär kavringen i mindre bitar och lägg i en mixer eller matberedare tillsammans med det smälta matfettet. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diamater).

2. Lägg gelatinbladen i vatten ca 10 minuter.

3. Skär laxen i mindre bitar (det är dessa bitar som ska ligga i tårtan). Hacka gräslöken.

4. Krama ur de smälta gelatinbladen och smält dem sakta i en kastrull på svag värme. Låt svalna men ej stelna.

5. Vispa grädden hårt. Blanda grädden med gräddfil, lax, gräslök, svartpeppar och pepparrotsvispen. Rör ner gelatinet och häll smeten över kavringsbotten.

6. Ställ tårtan att stelna (i kylen), minst 1 timme men gärna över natten. Dekorera tårtan precis innan servering.

2 kommentarer

  1. Marie skriver:

    Den här är verkligen jättegod!

  2. Millan skriver:

    Hej! Vad kul att du uppskattade receptet! Just detta är en favorit som mamma har gjort så långt tillbaka i tiden jag kan minnas :)

Kommentering är avstängd.