Älgstek med sås

Det här behöver du…

1 älgstek, varierar hur stor dom är men ca 1 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1/2 liter köttbuljong eller viltbuljong

Så här gör du…

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp matfett i en stekgryta eller stekpanna och bryn steken runt om. Salta och peppra. Det ska gå fort så ha hög värme på.

2. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen och lägg steken i en ugnsfast form.

3. Koka upp buljongen. Krydda med timjan och enbär.

4. Slå på buljongen på steken och in i ugnen. Stek tills termometern visar 70-75º. (Beroende på hur rosa du vill ha steken) Ös då och då.

5. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.

Gör sås till!

1. Sila skyn. Tillsätt grädde, matlagning eller äkta. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka tills såsen tjocknat till lite. Du kan också ev röra i lite svartvinbärsgele.

Serveras med fördel med potatisgratäng eller bara vanlig kokt potatis. Även gele är jättegott till.

4 kommentarer

  1. hasse skriver:

    Ser ut att vara en stek från en 28 taggare

  2. admin skriver:

    Klart det är! Och den var dessutom suveränt god! :)

  3. Lene-Therese skriver:

    Ser mums ut!
    Kan inte ni fixa en meny med LCHF mat? :)
    Vore häftigt och roligt att se om det kom fler besökare! :)
    Ni är bäst

  4. Conny skriver:

    Vad skall det vara för temperatur i ugnen?

Kommentering är avstängd.