Det här behöver du…
1 älgstek, varierar hur stor dom är men ca 1 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1/2 liter köttbuljong eller viltbuljong
Så här gör du…
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp matfett i en stekgryta eller stekpanna och bryn steken runt om. Salta och peppra. Det ska gå fort så ha hög värme på.
2. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen och lägg steken i en ugnsfast form.
3. Koka upp buljongen. Krydda med timjan och enbär.
4. Slå på buljongen på steken och in i ugnen. Stek tills termometern visar 70-75º. (Beroende på hur rosa du vill ha steken) Ös då och då.
5. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Gör sås till!
1. Sila skyn. Tillsätt grädde, matlagning eller äkta. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka tills såsen tjocknat till lite. Du kan också ev röra i lite svartvinbärsgele.
Serveras med fördel med potatisgratäng eller bara vanlig kokt potatis. Även gele är jättegott till.
Ser ut att vara en stek från en 28 taggare
Klart det är! Och den var dessutom suveränt god! :)
Ser mums ut!
Kan inte ni fixa en meny med LCHF mat? :)
Vore häftigt och roligt att se om det kom fler besökare! :)
Ni är bäst
Vad skall det vara för temperatur i ugnen?