Svartvinbärssaft

Det här behöver du…
2 l  svarta vinbär
6 dl vatten
4-6 dl socker till varje liter avrunnen saft
(ev 1 krm natriumbensoat)

Så här gör du…

1. Lägg bären i en kastrull. De behöver inte repas först men plocka bort blad.

2. Häll på vattnet och låt koka upp. Låt det sedan koka i ca 10 minuter. Tryck bären med en sked eller slev mot kanten så att all saft rinner ur bären.

3. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag, så klart behöver du ha något under som samlar upp saften åt dig! Låt stå och självrinna i minst 30 min.

4. Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.

5. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.

Natriumbensoat motverkar att saften jäser så ska du förvara den i jordkällare så tillsätt det.

Förvara saften kallt eller frys in den. Om du fryser in den glöm inte att inte fylla flaskorna hela vägen upp!