Enkelt lantbröd

Det här behöver du…
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl kruskakli eller havrekli
7-8 dl vetemjöl
ca 1 dl vetemjöl till utbakningen

Gör så här…

1. Smula sönder jästen i en bunke. Slå över lite av det ljumma vattnet(37 grader) och rör tills jästen är löst. Strö över salt och honung. Häll i resten av vattnet och blanda väl.

2. Blanda i grahamsmjöl, vetekli eller kruskakli och vetemjöl. Arbeta ihop degen. Har du maskin så låt gärna maskinen jobba i några minuter så blir degen finare.

3. Låt den ganska lösa degen jäsa under en bakduk i en timme.

4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ställ den åt sidan. Arbeta in ytterligare 2-3 dl vetemjöl i den jästa degen, den är väldigt mjuk men försök att inte häva i för mycket. Knåda degen i några minuter.

5. Tippa ut den på ett väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna. Forma degen till ett stort runt bröd. Flytta över brödet till plåten. Skär ett par rejäla snitt över brödet med en väldigt vass kniv. Tryck inte när du skär utan för den bara lätt över brödet. Jäs under duk i 20 minuter. Värm undet tiden ugnen till 250 grader.

6. Grädda brödet i mitten av ugnen 15 minuter i 250 grader. Sänk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. Ha gärna med en vattenfylld ugnsfast form, så att ånga bildas under gräddningstiden. Jag ställde min under plåten med brödet. Man får en finare skorpa på brödet.

7. Låt brödet svalna på galler i en bakduk. Försök att inte skära i det förrän det har kallnat ordentligt.