Chokladkaka med kaffeglasyr

Det här behöver du…

200 g rumsvarmt smör
2 msk ströbröd
4 dl socker
4 ägg
100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj

Glasyr:
50 g smör
1 dl muskovadosocker
1 dl starkt kaffe
0,5 dl grädde
100 g mörk choklad

Garnering:
1 msk kakao
1 dl rostade hasselnötter, valnötter

Gör så här…

1. Smörj och bröa en springform, cirka 22 centimeter i diameter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.

2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter på 175 grader.

4. Gör glasyren: Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.

Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.

Receptet kommer från coop.se