Thekakor

Det här behöver du…
5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 gr smör
25 gr jäst
8-9 dl vetemjöl

Så här gör du...

1. Värm mjölken till ca 50 grader, häll i 4 dl havregryn, 1/2 msk salt och 1 msk ljus sirap. Låt stå och svälla i 20 minuter.

2. Smält 150 g smör och rör ner i grynblandningen. Smula ner 25 g färsk jäst och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl (8-9 dl) lite i taget tills det blir en lös deg.

3. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.

5. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.