Surdeg

surdeg

Eftersom surdeg inte är någon vacker bild att visa får ni istället se ett färdigt surdegsbröd. Här finns det receptet.

Dag 1
1 dl ljummet vatten 40 grader
1 dl rågmjöl

Blanda samman i en glasskål eller rostfri bunke( ej någon av plast). Viktigt att skålen är helt ren. Täck med handduk eller plastfolie. Ställ varm, gärna nära ett element i tre dagar.

Dag 2-3
Rör om smeten varje dag. Ja den börjar lukta lite och den bubblar gärna. Påminner om våffelsmet och det ska verkligen vara så!

Dag 4.
1 liter ljummet vatten
10 dl rågmjöl

Tillsätt vatten och mjöl och rör ihop till en lös deg. Låt stå ytterligare ett dygn.

Dag 5.
Degen är klar att använda eller att frysa in. Dela upp degen i 10 delar och frys in i plastpåsar eller burkar. I kylskåpet är surdegen hållbar i ca 5 dagar.

Kommentering är avstängd.