Semlor

Det här behöver du…
ca 12 st

25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl

Efter första jäsningen:
75 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g mandelmassa
Inkråm
Några matskeda mjölk

Pensling:
Ägg

Garnering:
3 dl vispgrädde
Florsocker

Gör så här…

1. Ljumma mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken i en bunke.

2. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i köksmaskin eller med en visp med deg.

3. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.

4. Jag använde mig av flytande margarin och socker som jag sedan blandade. Orginalreceptet tycker man ska vispa socker och margarin poröst. Blanda detta med kardemumman.

5. Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10–12 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen, men seg och smidig. (Funkar fortfarande med elvispen även om den börjar få jobba lite hårt här. )

6. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

7. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar.

8. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.

Servering:

1. Skär av ett lock från bullen med en vass brödkniv. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda inkråm, mandelmassa och lite mjölk till lagom konsistens.

2. Fyll bullarna med blandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde.

3. Lägg på locken och pudra på florsocker.

TIPS! Jag brukar blanda mandelmassan med den vispade grädden direkt, blir jättegott!