Matbröd grunddeg

grunddeg_matbrod

Det här behöver du…
(1 sats)
50 g jäst
5 dl vatten (37º)
2 tsk honung, socker och sirap
2 msk olja eller
flytande margarin
2 tsk salt, gärna flingsalt
ca 13 dl (ca 780 g) vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Gör så här…

1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.

2. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma och baka ut den till olika bröd och lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper.

4. Låt degen jäsa övertäckt en andra gång ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

5. Grädda brödet tills det börjar ta färg.

6. Låt det svalna på galler under bakduk om det ska ha mjuk yta eller utan bakduk om det ska vara knaprigt.

TIPS!
Med det här brödreceptet kan du även göra:

Pestosnurror
Foccacia
Pizzabullar

4 kommentarer

  1. Helen skriver:

    Någon som vet hur länge ska brödet gräddas?

  2. Jan-Ivar Lidström skriver:

    Hej i stugan. Kul med en massa recept, men jag saknar ett på farmorbröd.
    Har Ni inte detta så kan jag sända en kopia till ER
    Ha en bra dag
    Onkel Jankka

Kommentering är avstängd.