Lussekatter / Lussebullar

Det här behöver du…
(ca 35 st
)

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl

Garnering:
russin

Så här gör du…

1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.

2. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

3. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.

4. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på. Garnera med russin.

5. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.