Långpannebröd

Det här behöver du…
3 dl varmt vatten (65 grader)
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
2 dl ljummet vatten
2 msk matolja
50 g jäst
1-2 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
0,5 dl sirap
10-11 dl vetemjöl
Om man vill kan man tillsätta 2-3 msk krossade linfrön, solrosfrön, russin eller annat som man gillar att ha i bröd.

Gör så här…
1. Värm 3 dl vatten till ca 65 grader. Slå det varma vattnet över rågmjöl och vetekli. Låt svalna.
2. Blanda matolja med ljummet vatten (37 grader) i en degbunke. Rör ner den smulade jästen i degvätskan.

3. Blanda i den avsvalnade mjölblandningen, brödkryddor, sirap och salt. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta degen blank och smidig. Jäs övertäckt ca 30 minuter.

4. Arbeta med mer mjöl om det behövs. Lägg ut i smord långpanna och jäs 30 minuter till.

5. Skär eventuellt skåror i ytan efter hur du vill dela brödet. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i ca 200 grader.

6. Ta ut brödet, låt det svalna under bakduk och skär sedan upp det.