Fransk vingryta

Det här behöver du…
(3-4 personer)

1 gul lök
1 msk smör
1 klyfta vitlök
300 g champinjoner
300 g rotselleri
2 stora morötter
1 purjolök
2 tsk torkad dragon
1 msk tomatpure
2 msk soja
2 dl rödvin
3 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 burk röda kidneybönor, 400 gr
2 msk mjöl + 1 dl vatten

Gör så här…

1. Hacka löken och fräs den glansig i smör i en stor gryta. Pressa vitlöksklyftan och låt den fräsa med.

2. Klyv champinjonerna. Skala och skär rotsellerin i tärningar, skiva morötterna och skär purjolöken i knubbiga bitar, ungefär lika stora som champinjonerna. Lägg grönsakerna i grytan.

3. Tillsätt alla övriga ingredienser utom bönorna och mjölet och låt grytan puttra under lock ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.

4. Tillsätt bönorna och vispa ut mjölet med vatten till en klimpfri redning. Rör ner den i grytan och koka 3-5 minuter tills såsen har tjocknat. Smaka av grytan och servera den med ris, potatis eller pasta.