Biggans kolabakelse

Dessa kolabakelser har min mamma gjort i väldigt många år. Receptet är urklippt ur en tidning, men det går ej längre att tyda vilken. De är söta och goda och alldeles, alldeles underbara! /Terese

Det här behöver du…

Mördegen:
1 dl socker
200 gr smör
5 dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning:
150 gr mandelmassa
75 gr smör
3 ägg

Kolaglasyr:
150 gr smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vanillinsocker
200 gr hasselnötskärnor

Gör så här…

1. Lägg alla ingredienser till mördegen på bakbordet och arbeta samman till en deg. Låt den vila i kylskåpet i 1 timme.

2. Riv mandelmassan och blanda den med ägg och smör till en jämn smet.

3. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Tryck fast mördegen i formarna med mjölad tumme. Fyll dem sedan med mandelmassa. (OBS! Inte jättefulla, du ska få plats med nötter och glasyr sen också)

5. Grädda i 15 minuter.

6. Rosta nötterna i en stekpanna.

7. Mät upp ingredienserna till kolaglasyren i en kastrull och koka ihop den. Rör ofta så det inte bränner. Prova konsistensen genom att hälla några droppar på ett fat. När den känns mjuk som mjuk kola är det dags att avbryta kokningen och blanda ner nötterna.

8. Bred glasyren ovanpå kakorna, låt svalna och frossa sen!