Det här behöver du…
1 kg syrliga äpplen
1 kg rönnbär
1,5 liter vatten
5 dl socker per liter avrunnen saft
1/2 krm natriumbensoat
Gör så här…
1. Rensa rönnbären och skölj dom noga. Skölj äpplena och skär dom i bitar. Behåll kärnhus och skal!
2. Koka upp vattnet och lägg sedan i bär och frukt. Låt det koka tills allt är mjukt under lock. Tar ca 20-30 minuter.
3. Låt saften självrinna genom en silduk i 30 minuter.
4. Mät den avrunna saften. Koka upp den saften på nytt och tillsätt sockret. Rör om mest hela tiden!
5. Rör ut natriumbensoaten i lite saft och blanda ner det. Häll upp saften på flaskor!
Späd saften med ganska mycket vatten. Passar bra som måltidsdryck.
Blir det inte surt som han sa, räven?
Hejsan Maria. Nej den blev inte så sur, det är inte den sötaste saften i världen men funkar bra som måltidsdryck!
Jag har provat! Den blev riktigt god, men jag minskade ner äppelmängden, jag använde 75% rönnbär och 25% äpplen. Men mina barn tyckte den var sur…:-)