Sirapslimpa

Det här behöver du…

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt

Gör så här…

1. Smält smöret och blanda ned filmjölken i smöret. Värm till fingerljummet, max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.

3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget. Knåda in det sista mjölet för hand.

4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller lägg en kökshandduk i en plastbunke som du mjölar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.

7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

En kommentar Lägg till

  1. Morra skriver:

    Rekommenderar snarare sju till åtta dl rågsikt om man inte vill grädda gröt… Enligt uppgift är det också den mängd som anges i Leilas kokbok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *