Råger surdegsbröd

Det här behöver du…

4,5 dl vatten
7,5 dl vetemjöl special
2,75 dl grovt rågmjöl
1/4 paket jäst
1,5 tsk ljus sirap
2 tsk salt
300 g surdegsgrund
2 tsk brödkryddor (Santa Maria, finns att köpa i mataffärer)

Gör så här…

1. Smula ned jästen i bunken, tillsätt vatten och sedan övriga ingredienser. Arbeta degen med maskin i tio minuter. Låt degen jäsa i två timmar.

2. Knåda degen på mjölat bakbord, den är ganska lös när du börjar arbeta in mer mjöl så att degen inte fastnar.

3. Forma till en stor rund bulle eller två mindre. Låt degen jäsa, 60-90 minuter, i mjölad korg, alternativt lägg handduk i en bunke och låt degen jäsa i den.

4. Stjälp försiktigt upp brödet på en plåt och snitta ett rutmönster på ovansidan. Grädda i 220 grader, 35-45 minuter.