Porterstek

Det här behöver du…
( 6-8 portioner)

Tid: 2 timmar

1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött
av fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
2 lökar
1 morot

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här…

1. Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet. Köttet får gärna ligga trångt så att kokspadet når upp iallafall halvvägs.

2. Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

3. Låt köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.

4. Sila av kokspadet och ta 8 dl till såsen. Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet. Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

5. Servera det uppskurna köttet med såsen, kokt potatis och kokta morötter. En klick svartvinbärsgelé är också gott till.