Kirskålspaj / Ogräspaj

Det här behöver du…

PAJDEG
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn (behövs ej, men ta om du har annars kör med mer vetemjöl!)
50 g smör
1 dl kesella

Fyllning
1 stor gul lök, hackad
1/2 msk olivolja eller smör
2 liter färsk kirskål
1 riven morot
2–3 ägg
ca 2 dl mjölk och grädde blandat
salt, timjan, svartpeppar
2 dl riven ost, t ex västerbotten

Gör så här…

1. Blanda mjöl och smör, tillsätt kesella, arbeta snabbt ihop till en pajdeg. (Kan även göras i matberedare.) Tryck ut den i formen och låt den gärna vila i 30 minuter i kylen.

2. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och förgrädda skalet i 200 graders ugnsvärme i 10 minuter.

3. Hacka löken och fräs den i lite olja eller smör. Tillsätt morötterna och låt fräsa en liten stund till.

4. Rensa bort grova stjälkar och fula blad från kirskålen och skölj väl. Förväll ett par minuter i kokande vatten. Är bladen grova behövs längre tid. Häll av vattnet och krama ur de förvällda bladen ordentligt. Hacka dem grovt.

5. Lägg den frästa löken och morötterna i det gräddade pajskalet, sprid ut kirskålen. Blanda ägg och gräddmjölk i en bunke. Krydda äggstanningen med salt, peppar och timjan. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader, cirka 30 minuter.