Kalljäst matbröd

Det här behöver du…

1/3 paket jäst, 15 g
5 dl kallt vatten
2 msk havssalt
11 dl vetemjöl
2-3 dl fint rågmjöl
olivolja

Gör så här…

1. Lös upp jästen i vatten. Tillsätt salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en deg.

2. Knåda ordentligt i maskin i 20 minuter (eller 30 minuter för hand).

3. Lägg degen i en bunke och snurra runt med olja. Täck med plast och ställ i kylen i 12-15 timmar.

4. Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Vänd bröden så att mjölet kommer uppåt.

5. Sätt in i ugnen i 250 grader, sänk efter en stund till 220 och grädda i 15-20 minuter.

En kommentar Lägg till

  1. joanna skriver:

    Jag har gjort denna recept idag……men av någon anledning har brödet inte blivit färdigt i ugnen,den var hård inuti,har följt recepten,men redan i degblandare var degen ganska tjök nästan klistrig,den jäste fint i kylskåpet. Kan det vara för att jag gjorde två runda bröd i stället för fyra,de blev höga och fina i ugnen,men ack….så mislyckande..
    tacksam för råd
    mvh
    joanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *