Bräserad älgstek – Hasses älgstek

Det här behöver du…

1-1 1/2 kg fransyska av älg
1 pkt bacon

1 ½ msk smör
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
6 kryddpepparkorn
4-6 krossade enbär
3 nejlikor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2-3 lagerblad
3 morötter
1 dl konjak
½ dl madeira eller torr sherry
8 dl buljong

Gör så här…

1. Putsa köttet och torka av. Värm en stekgryta på spisen och bryn smör. Krydda köttet före bryningen med salt och peppar. Lägg i köttet med den köttigaste sidan ner, vänd köttbiten så den bryns runt om.

2. Tag upp köttet och skölj grytan med lite av buljongen. Lägg hälften av baconet i botten på grytan. Lägg köttet ovanpå baconet och lägg övrigt bacon på köttet.

3. Skala lök och dela den i bitar. Lägg i löken runt om köttet. Borsta morötter och dela i stavar och lägg i grytan. Lägg i övriga kryddor.

4. Blanda konjak, vin och buljong och häll vätskan runt om köttet. Vätskan bör precis täcka köttet. Lägg på locket och låt det hastigt koka upp. Skumma väl och lägg på locket.

5. Låt nu köttet koka sakta på låg värme i 2½-3 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Tag sedan upp steken och låt den vila i ett foliepaket.

Sås:
Höj värmen och låt skyn koka upp ordentligt innan du häller av den genom en sil. Häll skyn i en kastrull och red av den med en blandning av mjölk och mjöl. Fyll på med 3-4 dl grädde och smaksätt med ev. ytterligare peppar och salt. För lite syrligare sås fyll på med lite vitvinsvinäger.
Skär upp steken och lägg den på ett serveringsfat med garnering av de bräserde morötterna och löken. Servera den med en potatis- eller rotfruktsgratäng.